MANIFEST

El poder té tant poder que perverteix el significat de les paraules i dels conceptes. Crea mentides que a força de ser repetides es converteixen en veritats.

En nom de la democràcia il·legalitza idees i partits. En nom de la pau fabrica armes i crea guerres. En nom de la salut pública prohibeix certes drogues, propiciant l’adulteració i augmentant així el risc en ser consumides.

 Amb el medi ambient l’engany arriba a límits de presa de pèl. Ens venen Menorca com una Reserva de la Biosfera però any rere any creix en gran nombre l’oferta de  places turístiques, al temps que la creació de vivenda protegida ha gairebé desaparegut. El nombre de cotxes augmenta sense límits, el consum energètic, de recursos naturals i la generació de residus es dispara.

S’aproven i s’executen projectes de gran impacte ambiental com el dic i la dessaladora de Ciutadella, el desviament de Ferreries… i encara ens amenacen amb el desdoblament de la carretera general i amb el creixement de l’oferta turística (camps de golf, ports esportius, ampliació d’urbanitzacions…). Fins i tot allò reivindicat pel poble des de fa temps, com el lliure pas pel Camí de Cavalls o l’ús social de s’Enclusa, s’acaba transformant en mans de les institucions insulars en una nova ocasió de promoció turística, de manera que ara el Camí de Cavalls està ple de cartellets, de miradors i d’escales de llenya, talment com si la natura fos un parc temàtic …

 A la vegada, la gent que vivim a l’illa anam veient com de cada vegada més se’ns limita l’ús d’aquesta “reserva de la biosfera”. No podem acampar ni gaudir dels nostres paisatges, molts camins segueixen tancats, a l’estiu les platges verges s’han massificat de turistes, les motos nàutiques i les embarcacions d’oci campen al seu aire…

Malauradament, les polítiques de sostenibilitat que es fan són sobretot cosmètiques, ambigües, exigües i covardes. En el fons, segueixen apostant pel mateix patró de sempre de creixement i d’acumulació capitalistes.

L’honorable títol de Reserva de la Biosfera es queda, idò, més en la forma que en el contingut, en una marca comercial que permet vendre l’illa com un producte d’aparença més “ecològica”. I açò, ja es veu, és un bon negoci.

N’estem fartes de tanta hipocresia. Menys “reserves” i més natura!

Col.lectiu Menorca Reserva de la Billetera – Març 2011-

El poder tiene tanto poder que pervierte el significado de las palabras y de los conceptos. Crea mentiras que a fuerza de ser repetidas se convierten en verdades.

En nombre de la democracia ilegaliza ideas y  partidos. En nombre de la paz fabrica armas y crea guerras. En nombre de la salud pública prohibe cierats drogas, propiciando la adulteración y aumentando el riesgo al ser consumidas.

Con el medio ambiente el engaño llega a límites de tomadura de pelo. Nos venden Menorca como Reserva de la Biosfera pero cada año crece  en gran número la oferta de plazas turísticas , al tiempo que la creación de vivienda protegida ha casi desaparecido. El número de coches aumenta sin límites, así como el consumo energético y de los recursos naturales, y la generación de residuos se dispara. 

Se aprueban y se ejecutan obras de gran impacto ambiental como el dique y la desaladora de Ciutadella, el desvio de la carretera en Ferreries,… y ahora amenazan con el desdoblamiento de la carretera general y con el crecimiento de la oferta turística (nuevos campos de golf, puertos deportivos, ampliación de urbanizaciones,…). Incluso aquello reclamado por el pueblo desde hace tiempo, como el libre paso por el Cami de Cavalls o el uso social de la antigua base militar de s’Enclusa se acaba transformando, en manos de las instituciones insulares,  en una nueva ocasión de promoción turística. De manera que ahora el Camí de Cavalls está lleno de cartelitos indicativos, de miradores y de escaleras de madera, como si la naturaleza fuera un parque temático.

Al mismo tiempo, la gente que vivimos en la isla vemos como cada vez más se nos limita el uso de esta “reserva de la biosfera”. No podemos acampar ni gozar de nuestros paisajes, muchos caminos siguen cerrados, en verano las playas vírgenes se han masificado de turistas, las motos acuáticas y las embarcaciones de ocio campan a su aire,… 

Desafortunadamente las políticas de sostenibilidad que se hacen son sobretodo cosméticas, ambiguas, exiguas y cobardes. En el fondo siguen apostando por el mismo patrón de siempre de crecimiento y acumulación capitalistas.

El honorable título de Reserva de la Biosfera se queda, pues, más en la forma que en contenido, en una marca comercial que permite vender la isla como un producto de apariencia más “ecológica” y esto, ya se vé, es un buen negocio.

Estamos hartas de tanta hipocresia. Menos “reservas” y más naturaleza!

Colectivo Menorca Reserva de la Billetera -marzo 2011-


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: