català (març 2011)

El poder té tant poder que perverteix el significat de les paraules i dels conceptes. Crea mentides que a força de ser repetides es converteixen en veritats.

En nom de la democràcia il·legalitza idees i partits. En nom de la pau fabrica armes i crea guerres. En nom de la salut pública prohibeix certes drogues, propiciant l’adulteració i augmentant així el risc en ser consumides.

 Amb el medi ambient l’engany arriba a límits de prespèl. Ens venen Menorca com una Reserva de la Biosfera però creix en gran nombre l’oferta de  places turístiques, al temps que la creació de vivenda protegida ha gairebé desaparegut. El nombre de cotxes augmenta sense límits, el consum energètic, de recursos naturals i la generació de residus es dispara.

S’aproven i s’executen projectes de gran impacte ambiental com el dic i la dessaladora de Ciutadella, el desviament de Ferreries… i encara ens amenacen amb el desdoblament de la carretera general i amb el creixement de l’oferta turística (camps de golf, ports esportius, ampliació d’urbanitzacions…). Fins i tot allò reivindicat pel poble des de fa temps, com el lliure pas pel Camí de Cavalls o l’ús social de s’Enclusa, s’acaba transformant en mans de les institucions insulars en una nova ocasió de promoció turística, de manera que ara el Camí de Cavalls està ple de cartellets, de miradors i d’escales de llenya, talment com si la natura fos un parc temàtic …

 A la vegada, la gent que vivim a l’illa anam veient com de cada vegada més se’ns limita l’ús d’aquesta “reserva de la biosfera”. No podem acampar ni gaudir dels nostres paisatges, molts camins segueixen tancats, a l’estiu les platges verges s’han massificat de turistes, les motos nàutiques i les embarcacions d’oci campen al seu aire…

Malauradament, les polítiques de sostenibilitat que es fan són sobretot cosmètiques, ambigües, exigües i covardes. En el fons, segueixen apostant pel mateix patró de sempre de creixement i d’acumulació capitalistes.

L’honorable títol de Reserva de la Biosfera es queda, idò, més en la forma que en el contingut, en una marca comercial que permet vendre l’illa com un producte d’aparença més “ecològica”. I açò, ja es veu, és un bon negoci.

N’estem fartes de tanta hipocresia. Menys “reserves” i més natura!

 

Col.lectiu Menorca Reserva de la Billetera – Març 2011-Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: